В Україні розпочато процес децентралізації влади, що торкається всіх сфер життєдіяльності суспільства. Однією з найбільш охоплюючих є сфера соціального захисту населення, вагомою її частиною є система надання соціальних послуг, розвиток якої належить до власних повноважень рад об’єднаних територіальних громад.

Для задоволення потреб населення Новорайської об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ) у соціальних послугах та з метою їх якісного надання громадянам громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, 05 грудня 2018 року проведено робочу зустріч керівництва обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ( далі – ОЦСССДМ) та ОТГ.

Основна увага під час заходу була приділена відкриттю у громаді комунальної установи, діяльність якої спрямовуватиметься на постійний пошук, створення і покращення сприятливих форм допомоги найбільш вразливим верствам населення, максимальне наближення соціальних послуг до людини, та своєчаснє їй допомогти.

За результатами вирішено, відкрити у 2019 році у Новорайській ОТГ комунальну установу, що надаватиме інтегровані соціальні послуги, виконуючи функції Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Спеціалісти ОЦСССДМ виразили готовність сприяти підвищенню кваліфікації працівників новоутвореного закладу, надавати їм системну методичну допомогу у вирішенні питань, що вплинуть на якість надання послуг тим, хто потребує сторонньої допомоги.

Робота щодо доступу мешканців ОТГ до якісних та безкоштовних соціальних послуг, надання їх відповідно до Державних стандартів, наближення соціальної сфери безпосередньо до мешканців громади – є пріоритетною ланкою діяльності ОЦСССДМ в умовах децентралізації влади.