Урядом України вживаються заходи по соціальному захисту сімей, в яких народжуються діти. Чинним законодавством передбачено, що кожна сім’я, в якій народилася дитина, має право отримати державну допомогу. Однією із них є допомога при народженні дитини. Держава надає підтримку, але і залишає за собою право перевіряти цільове використання цих грошей. Відповідною постановою передбачено, що контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді шляхом проведення вибіркового обстеження окремих сімей.

Тому, у червні 2018 року представниками комунального закладу «Нижньосірогозький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» (далі – Центр) здійснено 7 перевірок цільового використання коштів державної допомоги при народженні дитини. За результатами, у двох родинах виявлені факти використання коштів соціальної допомоги не за цільовим призначенням. З цими сім’ями  проведена відповідна робота, а одну родину попереджено про можливість призупинення виплати допомоги за систематичне нецільове використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини. По відношенню ще до однієї сім’ї ініційовано призупинення виплати на період до 6 місяців.

На превеликий жаль, отримуючи матеріальну підтримку від держави, не всі батьки створюють належні умови для повноцінного утримання та виховання дітей. І саме систематичний контроль дозволяє вчасно відреагувати на кризові ситуації в родинах та попередити нецільове використання соціальної допомоги у подальшому.

Працівники Центру захищатимуть інтереси дітей й надалі.