Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, що має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». Офіційна статистика не дає чіткого уявлення щодо масштабів цього явища і точну кількість жертв, оскільки це явище складно відслідкувати. Злочинці використовують безліч форм його  і методів. Крім того, більшість постраждалих не звертаються по допомогу через страх покарання, осуд або просто не мають можливості це зробити. Тому до офіційних зведень потрапляє лише один з сотень таких випадків.

З метою формування уявлень про торгівлю людьми та її форми, розвитку навичок безпечної поведінки, підвищення рівня правових знань 10 липня 2019 року проведено відеолекторій для умовно засуджених осіб. Захід відбувся в рамках співпраці між Нововоронцовським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – Центр) та відділом «Нововоронцовське бюро правової допомоги» Бериславського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та районним сектором з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Його учасникам було запропоновано переглянути фільм «Життя на продаж», головними героями якого були справжні постраждалі від работоргівлі. По завершенню показу відбулось обговорення головних причин потрапляння в негативну ситуацію та заходів безпеки під час пошуку роботи за кордоном.

Фахівець із соціальної роботи Центру наголосила присутнім, що задля власної безпеки працевлаштування за кордоном має бути офіційним, а про місце знаходження необхідно повідомляти близьке оточення.

Досить часто, мріючи про краще життя для себе та своєї родини, особа не замислюючись хапається за привабливу пропозицію високооплачуваної та нелегальної роботи за кордоном. Але така необдумана поведінка може призвести до ще гіршого фінансового стану та втягнення в борги, втрати здоров’я або летальних наслідків. Тому, кожен з присутніх зробив висновок що торгівля людьми – це кримінальний злочин масштаби якого загрозливі, а обізнаність щодо цієї проблеми може вберегти від не виваженого кроку та ризику потрапити в сучасне рабство.