У світі, в тому числі і в нашій країні, зростає кількість людей, які зловживають алкогольними напоями, в результаті виникають патологічні зміни не тільки психіки, але й органів і систем організму. В Україні зареєстровано понад 635 тисяч хворих на алкоголізм.

На сам перед треба усвідомити, що алкоголізм –це хвороба. Люди, що мають проблеми через зловживання алкоголем, живуть поруч з нами. Всі вони потрапили в страшну пастку залежності, вирватися з якої самостійно без допомоги дуже і дуже складно, практично неможливо.

Одним з найбільш дієвим методів допомоги залежним від алкоголю є програма «12 Кроків» Анонімних Алкоголіків (АА).

З метою інформування фахівців із соціальної роботи, які працюють з сім’ями в складних життєвих обставинах про метод допомоги людям, що мають проблеми з алкоголізмом Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Український центром обслуговування анонімних алкоголіків організував семінар «Сприяння в організації груп взаємодопомоги для алкозалежних осіб на місцевому рівні».

Мета роботи груп AA — допомогти хворому зберегти тверезість і дати шанс на реабілітацію такому ж як був колись сам. Групи товариства існують у більш як 160 країнах світу, в тому числі й в Україні. Ці групи дійсно допомагають людям зберегти тверезість довгий час.

Отже групи АА – є ефективним методом підтримки на рівні місцевих громад людей, які стикаються з даною проблемою.