В умовах децентралізації органи місцевого самоврядування отримують більші можливості та повноваження, що вимагає від них активнішої участі у наданні соціальних послуг відповідно до потреб громадян. Теоретично об’єднані територіальні громади (далі – ОТГ) здатні краще за центральні структури забезпечити адресність та обґрунтованість надання соціальних послуг, визначити фактичну потребу у них серед членів громади. Це має спростити їх планування і фінансування, здійснення контролю за виконанням, а також підвищити якість цих послуг. Проте на практиці формування ефективної системи надання соціальних послуг на місцевому рівні залишається у початковому стані.

Наданню інтегрованих соціальних послуг в громадах було присвячене засідання за «круглим столом» з теми «Особливості організації системи соціального захисту ОТГ», що відбулося 20 березня 2019 року на базі «Центру розвитку місцевого самоврядування» у м.Херсоні. До участі у заході було запрошено представників органів виконавчої влади та посадових осіб місцевого самоврядування ОТГ області, керівників комунальних установ, що безпосередньо проводять соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю в громадах.

Під час засідання обговорювалися питання щодо державної політики організації системи соціального захисту населення ОТГ, існуючих моделей та кейсів створення терцентрів ОТГ Херсонщини на практиці, визначення першочергових кроків, необхідних для створення інтегрованої системи соціальних послуг населенню.

З доповіддю виступив й директор Херсонського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дмитро Муценко. Він акцентував увагу присутніх на змінах законодавства у сфері надання соціальних послуг, що відбуватимуться з 2020 року, адресності, якості, доступності у відповідності до потреб громадянина соціальних послуг, стандартах їх надання, механізмах взаємодії з ОТГ суб’єктів соціальної роботи тощо.

Досвідом впровадження моделі надання послуг з присутніми поділилася й директор комунальної установи «Центр соціальних послуг» Чаплинської селищної ради Альона Ращупкіна.
За результатами присутні дійшли висновку, що для ефективної роботи системи у вже сформованих ОТГ та тих громадах, які мають сформуватись найближчим часом, потрібна комплексна та злагоджена робота.

Впровадження інтегрованої системи соціальних послуг надасть можливість передати соціальні послуги на місця та покращити життя певних категорій населення з урахуванням їх потреб.