На сьогодні проблема насильства в сім’ї надзвичайно актуальна для нашої держави, адже найбільше потерпають від нього  соціально-незахищені верстви населення, серед яких жінки та діти.

05 грудня 2018 року, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», спеціалісти  Бериславського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей   та  молоді, на базі Бериславської філії Херсонського обласного центру зайнятості, провели семінар для безробітних громадян з теми «Як не стати жертвою насильства».

Мета заходу полягала у формуванні сприйняття домашнього насильства жінками,  як вкрай негативного явища, що руйнує особистість.

Під час проведення  семінару присутні мали змогу визначитись з терміном “домашнє насильство”, його видами та проявами,   а також заходами щодо убезпечення себе від жорстокого поводження та насильницьких дій. В процесі обговорення, причинами насильства в сім’ї було визначено матеріальні труднощі, безробіття, житлові проблеми, проблеми алкоголізму та наркоманіі, вплив ЗМІ, що демонструють сцени жорстокості, кризу моралі та культури.

Присутні намагалися зрозуміти позицію жінки, що страждає від насильства, але попри все продовжує залишатися в такій ситуації. Учасниці семінару зробили припущення, що причинами бувають фінансова залежність від чоловіка, відсутність житла, соціальні, культурні та сімейні цінності, які декларують шлюб найвищою цінністю та призивають до збереження родини за будь-яку ціну, емоційна прив’язаність  до чоловіка. Не останню роль відіграє  і ставлення оточення: «краще будь-який чоловік, ніж взагалі без нього» (в сільській місцевості ця позиція має економічне обгрунтування через великий обсяг важкої фізичної праці, яку може виконувати тільки чоловік).

Учасники заходу дізналися про діяльність мобільної бригади з надання екстреної соціально-психологічної допомоги, що обслуговує Бериславський район.

По закінченню семінару присутні отримали інформаційні буклети «Як протидіяти домашньому насильству?» та телефони «гарячих ліній»¸ за якими можна звернутися за допомогою жертвам домашнього насильства.

Отже, якщо існують проблеми в родині, ви потерпаєте від фізичного, психологічного, економічного чи сексуального насильства — не залишайтесь на самоті, шукайте допомоги у відновленні свого права на життя, недоторканість та повагу до гідності людини.