В Україні з’явилася нова, унікальна по суті своїй, професія – патронатний вихователь. Спочатку це було соціальним експериментом, одним із багатьох «пілотних проектів», а сьогодні – це стало шансом для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та їхніх біологічних батьків зберегти свою сім’ю.

Патронат над дитиною – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, під опіку тощо).

31 липня 2018 року спеціалісти Бериславського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – Центр) провели семінар для безробітних, які перебувають на обліку у Бериславській районній філії Херсонського обласного центру зайнятості.

З метою підбору кандидатів у патронатні вихователі, організатори заходу ознайомили учасників з правовою основою патронату та навели зразки успішної діяльності патронатних вихователів у інших містах України з використанням презентації «Послуга патронату – від ідеї до державного експерименту».

У ході семінару декілька осіб зацікавились можливістю отримати роботу та корінним образом змінити вид своєї діяльності. Всіх бажаючих запросили для індивідуальної бесіди до приміщення Центру та призначили зустрічі з метою проведення І етапу відбору у кандидатів у патронатні вихователі спільно із працівниками служби у справах дітей.

Центр постійно веде інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення району щодо запровадження патронату над дитиною, пошуку кандидатів у патронатні вихователі шляхом розміщення матеріалів на інформаційних стендах місцевих рад та у засобах масової інформації. Окрім того, проводяться зустрічі з трудовими колективами організацій, установ та підприємств району.