Соціальне сирітство – одне з найсумніших явищ життя сучасного суспільства, оскільки дитина стає сиротою при живих батьках, отримує психологічну травму, що в подальшому, впливає на її розвиток протягом всього періоду її життя. А ще, це фінансовий тягар для нашої держави, яка витрачає на утримання інтернатних закладів мільярди гривень.

Тому, на фахівців з соціальної роботи, які надають підтримку сім’ям з дітьми та не допускають потрапляння дітей до інтернату покладені завдання з вчасного виявлення складних життєвих обставин та не допущення випадків вилучення дітей із сім’ї; соціальної роботи з матерями, які мали намір відмовитися від новонароджених дітей.

Так, протягом 1 півріччя 2018 року фахівцями із соціальної роботи охоплено послугами 397 сімей (в них 876 дітей) з причини ризику соціального сирітства, з них: з ризиком позбавлення батьківських прав 342 сім’ї (в них:764 дитини), в т. ч. за причин: 254 сім’ї – ухиляння батьків від виконання своїх обов’язків по відношенню до дитини; 29 сімей по факту жорстокого поводження з дитиною; 18 сімей через різні види залежності, 2 – за причини бездоглядності. 148 сімей охоплені соціальним супроводом.

В результаті наданих соціальних послуг попереджено вилучення з сім’ї 691 дитини з 299 сімей ,що складає 90 % від загальної кількості дітей з ризиком вилучення.

Також, фахівці центрів працювали з сім’ями, в яких дітей відібрано без позбавлення батьківських прав. В результаті 9 дітей повернуто до батьків.

В рамках профілактики соціального сирітства проводилася робота з попередження відмов від новонароджених дітей, яка направлена на забезпечення психологічної та соціальної підтримки вагітних жінок та жінок, які народили дитину: 17 із 22 жінок змінили рішення та залишили дитину в сім’ї.

Таким чином, завдяки роботі фахівців із соціальної роботи 717 дітей залишилися в рідних сім’ях. Значна кількість випадків попереджена саме на ранніх етапах соціальної роботи.

Саме завдяки вчасно наданій допомозі фахівців можна зберегти для дитини її сім’ю.