У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.

Відповідно до законодавства, торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути: трудова експлуатація; сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі; примусове жебрацтво; примусове втягнення у злочинну діяльність; примусове вилучення органів; продаж дитини; сурогатне материнство.

Однак, не дивлячись на значну кількість інформації стосовно цього явища у засобах масової інформації та підвищення обізнаності серед широкого загалу, багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не свідомі того, що те, що з ними трапилось, є злочином, а вони – потерпілими. Вони не знають про можливості захисту своїх прав та інтересів та відшкодування шкоди, завданої їм цим злочином.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз Вас примушували:

  • працювати на відробляння невизначених „боргів”, яких Ви буцімто набули, коли Вам обіцяли підшукати роботу (наприклад, за кордоном, або просто у „кращому місці”);
  • займатись проституцією або надавати інші сексуальні послуги;
  • зніматись у порнографічних фільмах, фотозйомках, або показах через Інтернет;
  • виконувати роботу, про яку Ви не домовлялися, від якої не мали змоги відмовитися, і яка вимагалася від Вас під загрозою покарання;
  • або піддавали іншим формам експлуатації в Україні або за кордоном, імовірно, Ви стали жертвою торгівлі людьми.

За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 000 українців.

Протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 112 громадянам України. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, такий статус встановлено лише 102 особам.

Протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики виявлено більше осіб, які постраждали від сексуальної експлуатації  (51 особа), порівняно з 2017 роком – 46 осіб.

Основними країнами призначення громадян України є Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.

За 6 місяців 2018 року, підрозділами Національної поліції України виявлено 186 фактів, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ст. 149 КК України, що на 29% більше ніж за аналогічний період 2017 року (144 факти). За вказані кримінальні правопорушення оголошено 122 підозри у вчиненні злочину 66 особам, з яких 27 заарештовані. Крім цього, досудове розслідування закінчено за 100 кримінальними провадженнями, обвинувальні акти по яким скеровано до суду.

У ході документування зазначених злочинів, за 5 місяців поточного року установлено та надано допомогу 140 потерпілим від торгівлі людьми, з яких 85 жінкам, у тому числі 5 неповнолітнім та 7 малолітнім дітям.

Постраждалі від торгівлі людьми заслуговують на повагу і допомогу незалежно від форми експлуатації. Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права постраждалих і надавати їм підтримку. Це передбачає захист їхнього особистого життя, а також ряд адміністративних заходів для оформлення їхнього перебування у країні призначення із наданням безпечного житла та доступу до психологічної, медичної, юридичної та соціальної допомоги.

Ми доносимо до Вас цю інформацію, тому що хочемо, щоб Ви знали: у кожного є права і кожен охороняється законами. Свобода є фундаментальним правом кожної людини.

З нагоди Всесвітнього дня протидії із торгівлі людьми  з 30 липня по 01 серпня 2018 року в Херсонській області заплановані  заходи до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми. Це чудова можливість привернути увагу та підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Надзвичайно важлива роль відводиться інформаційно-просвітницькій роботі, адже дуже часто громадяни не мають вичерпної інформації про сучасні методи експлуатації людьми. Ця робота проводиться постійно, однак протягом цих днів ця інформація набуває особливого розголосу з метою привернення уваги всього суспільства.

Тому в кожному районному центрі нашої області в центрі міст та селищ з 30 липня по 01 серпня 2018 року  люди зможуть приєднатися для об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища,  наданні підтримки і допомоги потерпілим.

Протягом цих днів заплановані наступні заходи: вуличні волонтерські акції на центральних площах міст і селищ з роздаткою тематичних буклетів, пам’яток, тренінгові заняття, круглі столи, відеолекторії, тощо; розміщення тематичних статей в пресі.

ЗУПИНИМО ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ РАЗОМ