В Херсонській області щороку в третій декаді травня проводяться соціальні акції до Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДу. Не став винятком і 2018 рік.

З 17 по 21 травня мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведена соціально-інформаційна кампанія «100% життя». Мета акції: нагадати суспільству, що на сьогодні проблема ВІЛ-інфекції – це не вирок, при своєчасному виявленні та лікуванні особи, яких торкнулась проблема ВІЛ-інфекції зможуть жити повноцінним життям.

Враховуючи перебіг захворювання (хвороба майже не проявляє себе тривалий час), страх пройти обстеження на ВІЛ призводить до того, що багато ВІЛ-позитивних людей живуть не знаючи, що вони інфіковані.

Не знаючи свій ВІЛ-статус ми ризикуємо своїм життям та здоров’ям близьких нам людей.

Значна частина нашого суспільства і досі перебуває під виливом помилкового ствердження, що ВІЛ-інфекція – це захворювання маргінальних груп населення, споживачів ін’єкційних наркотиків та представників комерційного сексу. За цю ілюзію, нажаль, вже багато людей заплатили непомірно високу ціну.

Тому в цей день на центральних площах міст та районів соціальні працівники та громадські активісти, намагалися під час надання індивідуальних консультацій з питань ВІЛ/СНІДу підкреслити, що від ВІЛ-інфекції більше не вмирають, знати свій статус (пройти тест) – ключ до життя.

Загалом участь у заходах взяло 1,5 тис. осіб. Також під час проведення вуличних акцій в м. Херсоні та Великолепетиському районі 179 мешканців безкоштовно та анонімно пройшли тестування швидкими тестами на виявлення ВІЛ-інфекції в спеціально облаштованій Мобільній амбулаторії Херсонського обласного благодійного фонду «Мангуст», а також отримати консультацію у разі виявлення антитіл ВІЛ/СНІДу.

До сьогодні поки людство ще не винайшло ані вакцин від ВІЛ, ані ліків, що можуть вилікувати раз і на завжди СНІД. Про те прагнення до здорового способу життя, визначення своїм життєвим пріоритетом сімейних цінностей та моральності, відмова від ризикованої статевої поведінки і відповідальність за своє здоров’я – це запорука захисту від інфікування на ВІЛ-інфекцію.