В сучасних умовах розвинутого українського суспільства проблема сирітства стає дуже поширеною. Вона розглядається науковцями як «соціальний феномен». В залежності від культури, політики, економіки, а також того, який соціально-економічний розвиток у країни і залежить різниця між способами та методами подолання проблеми «соціального сирітства». В різних державах, одним з яких є патронатне виховання.

З метою профілактики соціального сирітства 24 січня 2018 року комунальним закладом «Нижньосірогозький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» (далі – Центр) проведено лекцію в Нижньосірогозькій філії Херсонського обласного центру занятості населення (далі – центр зайнятості) на тему: «Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як альтернатива працевлаштуванню».

Юрисконсульт Центру поінформувала учасників заходу про можливість виховання юних осіб, як альтернативи працевлаштування. Учасники отримали вичерпну інформацію про сімейні форми виховання, критерії відбору кандидатів, перелік документів, які необхідно зібрати охочим громадянам, особливості створення та функціонування таких сімей. Торкнулись питання юридичних аспектів, прав та обов’язків майбутніх тимчасових опікунів, розглянули фінансові аспекти існування сімейних форм виховання.

Під час лекції присутнім розкрили поняття «патронатна сім’я», як більш нової форми влаштування дітей, пояснили, що патронат – це тимчасовий догляд, опіка та реабілітація дитини у сім’ї вихователя на період подолання нею чи її батьками складних життєвих обставин. Що це альтернатива державним інтернатам та притулкам. Також, зауважено, що діяльність сімей патронатних вихователів дає можливість уникнути рішення про позбавлення батьківських прав тих осіб, котрі потребували трохи часу, щоби налагодити життя.

Наприкінці лекції, слухачам запропонували у разі зацікавленості, звернутися безпосередньо до Центру.

Робота з підбору кандидатів у патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователя та опікуни продовжується.