З листопада 2017 року у Херсонській області розпочали роботу 4 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги потерпілим від гендерно-зумовленого, в тому числі, домашнього насильства.

Формування працюють у 4 адміністративно-територіальних одиницях Херсонщини з місцями локації у містах Херсон, Генічеськ, Нова Каховка, смт Чаплинка.

Контактна інформація

ІНФОРМАЦІЯ ПРО мобільні бригади соціально-психологічної допомоги 

В Україні майже кожна четверта жінка потерпає від насильства, про що свідчать дані дослідження ФН ООН в Україні  відносно поширеності насильства щодо дівчат та  жінок. Окрім того, в умовах збройного конфлікту, збільшується кількість випадків насильства і особливо насильства щодо жінок, все більше жінок бояться заявляти про насильство та звертатися по допомогу, особливо в Східних областях. Про це повідомляють правозахисні, громадські організації, надавачі послуг, соціальні служби. Понад 60% потерпілих від насильства не повідомляють про його вчинення та не звертаються по допомогу. Розуміючи масштаби та наслідки даної проблеми, Фонд народонаселення ООН в Україні  спільно з Міністерством соціальної політики України та МБФ «Українська фундація громадського здоров`я» виступили з ініціативою  і створили мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, які виявляють та надають екстрену та планову психологічну та соціальну допомогу потерпілим від ґендерно зумовленого, в тому числі домашнього насильства.

 

Так, з жовтня 2015 року в співпраці з місцевими центрами соціальних служб було створено 21 мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги у 5 регіонах України (Дніпропетровська, Запорізька, Харківській та на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей), а з жовтня 2016  в цих регіонах вже діяло 26 мобільних бригад.  Починаючи з жовтня 2017 року проект розширюється на додаткових  5 регіонів України, а саме: Вінницьку, Київську, Львівську, Одеську, Херсонську області.

 

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги складається з 2 психологів та 1 соціального працівника, які здійснюють моніторинг випадків  насильства щодо жінок та надають послуги. Кожна мобільна бригада співпрацює з  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або іншим надавачем соціально-психологічних послуг. Бригади здійснюють регулярні виїзди на виклики та планово до районних центрів, а також віддалених сіл та селищ для виявлення випадків ґендерно зумовленого насильства, в т. ч. домашнього насильства.  Надають послуги в стаціонарних місцях локацій, де вони базуються.

 

Психологи й соціальні працівники мобільних бригад надають наступні послуги:

  • Соціально-психологічні консультації для виявлення потерпілих від ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства осіб та оцінку їх психоемоційного стану.
  • Консультації для потерпілих від ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства осіб з метою попередження повторних випадків насильства та покращення їхньої ситуації.
  • Надання соціально-психологічної допомоги потерпілим від насильства за телефоном, у тому числі у вечірній час до 21:00.
  • Комплексну оцінку потреб потерпілих від насильства осіб та направлення для отримання додаткових послуг до інших надавачів (правових, медичних, реабілітаційних).
  • Індивідуальні та групові сесії для осіб, які зазнали ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства. Сесії проводять на базі стаціонарних місць локацій мобільних бригад
  • Консультації для членів родин.
  • Ведення випадку потерпілого від насильства, здійснення соціального супроводу до 3-х місяців, отримання клієнтом соціально-психологічних послуг на базі місця локації мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.
  • Проведення групової роботи, майстер-класів, сесій тренінгів, відеолекторіїв та інших просвітницьких заходів спрямованих на попередження ґендерно зумовленого, в т.ч. домашнього насильства, формування особистої безпеки, посилення мотивації протидії насильству, набуття жінками/дівчатами-підлітками навичок особистої безпеки, особистісного зростання, покращення стосунків у родині.

 

Бригади працюють з:

  • Постраждалими від ґендерно зумовленого насильства (ҐЗН), включаючи домашнє насильство.
  • Партнерами клієнток і чоловіками, які вчинили насильство (за їх згодою).
  • Дітьми, сім’ями, найближчим оточенням постраждалих від ҐЗН.

 

В Херсонській області створено 4 мобільні бригади.

 

Мобільна бригада Місце локації Територіальне покриття Контакти
1. Херсон М. Херсон, на базі Херсонського ОЦСССДМ

вул. Воронцовська,11

Обслуговує м. Херсон, Обслуговує Білозерський, Олешківський. За потреби МБ зможе обслуговувати  , Голопристанський  райони 066 736 87 94

073 052 55 71

2. Чаплинка на базі Центру соціальних послуг.

вул Паркова, 38

Чаплинський, ,  Каланчацький райони. За потреби Скадовський р.н. 066 5589621
3. Нова Каховка На базі Н.Каховського ЦСССДМ

ул. Новоселівська, 5

Н.Каховка, С.Каховка, Каховський, Бериславський райони. 066 758 96 61

073 138 59 81

4. Генічеськ базі Геничеського РЦСССДМ

вул. Володарського, 15

Генічеський. Новотроїцький райони 095 5129790